Løs knæskal - Patella Luksation
Det kan lyde lidt spooky med en løs knæskal, men dette er ofte noget, som små selskabshunde kan lide af. Dette hedder på latin Patella luxations, ifald dyrlægen nævner dette navn. Det er noget, den kan leve med, mens i visse tilfælde er det noget, som den skal opereres for. Rent teknisk hedder knæskal "patella" og denne bevæger sig i en fure frem og tilbage. Dette foregår i knæskallen når bagbenet bøjes og strækkes. Hvis din hund har problemer med knæskallen, betyder det, at den smutter ud af den fure, den normalt bevæger sig i og det er dette, der forårsager smerter hos hunden.
Legg-Calvé-Perthes sygdom
En Bichon Frisé kan også være disponeret for den sygdom, der hedder Legg-Calvé- Perthes- sygdom. Det er en sygdom, der sidder i hofteleddet, som er deformt. Det kan være medfødt hos hunden, eller det kan opstå undervejs. Hvis der er tale om denne sygdom, skal du holde øje med symptomer som begrænset mobilitet og smerter. Det kan være, at den humper, halter eller ikke har lyst til at gå. Det kan også være, at den klager sig, når du opfordrer til fysisk leg og aktivitet eller gåture. I stedet for at se det som et trods tegn hos hunden, kunne det være dette hofteled, der driller.
Tandproblemer
Det er en normal lidelse hos mange selskabshunde og herunder også for en Bichon Frisé at have problemer med tænderne eller tandkøddet. Dette kan også skyldes, at de ikke får nok at bide i, såsom bideringe, kødben eller pinde, så den hele tiden styrker sine tænder og tandkød. Det er også vigtigt at give den noget mad, som den reelt skal tygge, og ikke kun hundefoder, der er blødt. Disse problemer med tænderne viser sig som oftest ved, at den taber sine tænder eller har forskellige sygdomme i tandkødet. Ligesom med mennesker, er det vigtigste redskab til at forebygge det også, at hunden har en god tandpleje og regelmæssigt bliver kontrolleret hos dyrlægen.
Problemer med blæren
En Bichon Frisé kan godt få problemer med blæren, så den har svært ved at tisse, eller decideret få blærebetændelse. Hvis du oplever, at din hund ikke kan komme af med vandet eller vægrer sig mod at tisse, kan det være derfor. Tag den her til dyrlægen, der kan give den noget antibiotika eller på anden måde behandle den for problemerne med blæren.
Allergier
En Bichon Frisé kan, ligesom mennesker, udvikle forskellige allergier, som kan være genetisk betingede. Her kan det være allergi mod forskellige fødevarer, som den tåler mindre godt. Hvis den begynder at kaste op, have diarre eller hoste i længere tid, kan det være tegn på allergi, og her skal du igen tage den til dyrlægen, der kan lave en allergitest på den.
Herefter kan du med fordel udelade de fødevarer, som den er allergisk overfor, så den igen kan trives optimalt. Den kan også udvikle andre allergier overfor støv eller pollen, men dette er mindre udbredt.
Vaccination følsomhed
Hvis din hund normalt bliver vaccineret mod forskellige sygdomme, som den kan pådrage sig, kan den også udvikle vaccinations følsomhed. Det er noget, som du skal vende med din dyrlæge, fordi der her skal tales om, hvorvidt der findes et alternativ, som hunden ikke er følsom overfor. Det er noget, som du kan observere ved, at den opfører sig på en måde, som den ikke plejer, herunder får feber, hoster eller får udslæt på huden.
Grå stær
Når hunden kommer lidt op i årene, vil den kunne få grå stær på øjnene. Det er en øjensygdom, som også rammer mennesker, og som kan opereres væk via laser. Det er dog kun, hvis hunden er næsten blind af det, at man plejer at vælge denne løsning. Ellers kan den godt leve med det, og "blot" have et mere begrænset syn. Vær her opmærksom på, om den begynder at gå ind i ting, ikke kunne afstandsbedømme, når I leger og du kaster en bold, et pivedyr eller et kødben og den ikke kan se, hvor det lander henne.
Ligeledes kan du observere, om den generelt bliver mere påvirket af lyde og pludselige ting, der sker, fordi den ikke længere kan se, hvad der foregår. Det er ikke fordi, den så er blevet mere sensitiv, men kan skyldes, at den bliver forskrækket over ting, som er udenfor dens synsrækkevidde.
Forebyggelse af sygdomme
Der er selvfølgelig visse sygdomme, der, fordi de er genetisk betingede, er svære at komme fuldstændigt udenom. Der er dog altid en masse ting, som du som hundeejer kan gøre forebyggende, så din Bichon Frisé holdes så rask og sund som overhovedet muligt. Det handler om motion og kost samt medlemskab af et socialt fællesskab som en familie, en husstand eller et kollektiv.
Det er nemlig både dens fysiske og psykiske helbred, der tæller i den store sammenhæng over, hvorvidt den holder sig sund og rask. Sørg for, at dens kost er variereret og giv den for eksempel både kød, fisk og grøntsager, så den får sine behov for en varieret kost dækket, og så den får omega 3 fiskeolie, der kan smøre dens led og give god næring til hjerne og hjerte.
Derudover er mindst tre gåture om dagen, hvor den får rørt sig, utroligt vigtigt for, at den ikke udvikler diverse livsstilssygdomme som kræft, diabetes, overvægt og psykiske lidelser. Det er også vigtigt at holde dens motorik ved lige, så I øver balanceøvelser, hvor den går på træstammer, hopper op og ned ad små sten og grene, går på stranden og bruger kræfter på at træde i det tunge sand, løbe/gå op og ned ad bakker og skrænter etc. Disse motoriske øvelser vil også gavne dens syn og dens intellekt, fordi hjernen her bliver udfordret.
Har generelt et godt helbred
Når vi nu har skitseret alle disse sygdomme, som den genetisk kan være disponeret for, er det også vigtigt at pointere, at den generelt har et super godt helbred. Dette er også noget, som de fleste hundeavlere lægger stor vægt på, og herigennem forsøger de løbende at optimere dens helbred via den avl, de laver.
Spørg gerne hundeavleren, før du køber din Bichon Frisé, om netop deres fremavlede hunde har særlige udfordringer rent sygdomsmæssigt eller om de netop har lykkedes med at eliminere chancerne for visse af de ovennævnte genetiske sygdomme.