Skrevt d. 04.10-2022

Sådan opdrager du bedst din Bichon Frisé

Både Bichon Frisé og Bichon Havanais er kærlige hunde som er meget glade for deres mennesker. Får du fra starten opbygget tillid og god forståelse, bliver opdragelse og træning til det rene leg. En Bichon Frisé vil gå meget langt for at gør sit menneske glad, så længe den føler sig tryg og elsket. Læs med herunder og få gode råd til hvordan du nemt opdrager din Bichon Frisé.

Sådan Opdrager Du Din Bichon Frisé

Tillid mellem dig og din Bichon Frisé er det vigtigste

Tilliden mellem dig og din hund, er den vigtigste forudsætning for al opdragelse og træning. Tilliden bliver bygget af tre grundsten. Fysisk kontakt, tryghed og forståelse.

1. Fysisk kontakt. Bichon Frisé og Bichon Havanais er meget kærlige og menneskeglade hunde. Derfor har de ekstra meget brug for fysisk kontakt. De beder ofte selv om den. Når de beder om den, bør du give den med det samme. Det er også en god ide lige at give den et strøg over pelsen, hvis du går forbi den, uden at den beder om opmærksomhed. På den måde fortæller du hunden at du er opmærksom på den og passer på den, også selv om den ikke beder om det.

2. Tryghed. Trygheden er både den fysiske kontakt, men også opdragelse. Din hund skal have ros for alt hvad den gør rigtigt, men den skal også have grænser. At det er dig der bestemmer at man skal tisse udendørs, at man ikke skal gø af naboen og lade være med at hoppe op af folk, giver din hund tryghed. Du viser hunden at du har styr på det hele og at den bare skal nøjes med at være hund.

3. Forståelsen. At forstå en Bichon Frisé handler om at kende dens sprog. Bichon Frisé og Bichon Havanais har et stille sprog, som består af kropsholdning og tegn. Det er vigtigt at du forstår hundens stille sprog. Læs mere om det stille sprog herunder.

Med disse tre grundsten skaber du en ubrydelig tillid, som gør både opdragelse og træning til en leg.

Bichon Frisé og det stille sprog

Bichon Frisé har lige som Bichon Havanais det der kaldes for det stille sprog. Det stille sprog er uden lyd og består kun af tegn, som du skal være meget opmærksom for at opfatte.

Bichon Frisé taler med dig, gennem kropssprog og tegn. Bukket hoved og langsom gang, kan betyde at hunden er træt og faktisk ikke har lyst til at gå længere, eller træne længere, eller hvad I nu er i gang med. Overser du tegnet, vil din Bichon Frisé helt sikkert bare fortsætte med aktiviteten. Opdager du tegnet og giver hunden en lille pause, skaber du tillid og tryghed for din Bichon Frisé.

Der er mange små tegn

Der er rigtig mange af disse små tegn og de er ikke ens for alle hunde. Bichon Frisé og Bichon Havanais har tegn som er fælles, men tegnene kan variere fra hund til hund, også selv om det er samme race.

Nogen hunde bruger meget deres blik til at tale med. Andre bruger hele kroppen. En hale der vender nedad, langsom gang, eller en forpote der bliver løftet, betyder alt sammen noget. Langt hen af vejen er det et gæt, hvad tegnet mon betyder, men bare det at du forsøger at forstå tegnet og giver hunden opmærksomhed, skaber tillid og tryghed.

Ros for alt hvad der kan roses for

Bichon Frisé er kærlige og venlige fra naturens side. De reagerer langt bedre på ros end på skæld ud. der er naturligvis situationer hvor du bliver nødt til at skælde ud. Men, når du skælder ud, så undgå at overdrive. Du kan nemt se på en Bichon Frisé om den har forstået budskabet.

Ros for både stort og småt. Selv om det muligvis føles lidt fjollet, så kan du roligt blive ved med at rose din hund, når den tisser af udendørs, inden sengetid, også selv om den har været renlig længe.

Hopper din Bichon Frisé op af dig eller gæster, skal den naturligvis lærer at lade være med det. Ros den, med det samme, når du kan se på den at den har lyst til at hoppe op, men ikke gør det.

I det hele taget skal du bare overdænge din Bichon Frisé med ros, for både stort og småt.

Beløn med sunde godbidder

Træning kan blive det rene leg når tilliden er i orden. Gode og sunde godbidder gør det hele endnu nemmere. En godbid behøver ikke at have form som et lille kødben. En godbid kan være små oste terninger, som du selv har lavet, gulerod i små stykker eller måske bare dens hundepiller.

At give godbidder starter mens hunden er helt lille og stadig synes at alt er spændende, hvis du har held med at bruge dens egne hundepiller, som belønning fra starten, er der ingen grund til at bruge andet.

Senere hen, når din Bichon Frisé er blevet lidt ældre, kan det godt være at dens egen mad ikke længere fungere som godbidder. Så må du skifte til noget andet, som din Bichon Frisé synes er ekstra godt.

Renlighedstræning

Renlighed er det første din Bichon Frisé skal lære. Fordi det er det første, er det utroligt vigtigt at det bliver en god oplevelse.

Ros din Bichon Frisé hver eneste gang den tisser eller laver stort, når i er på gåtur, eller når den bare gør det udendørs. Skæld ud når den gør det indendørs. Men overdriv endelig ikke. Et lille ”fy” med en streng mine, er alt rigeligt. Du kan med det samme se på din Bichon Frisé at den godt ved det er en fejl.

Mens din Bichon Frisé er lille skal den tisse tit.

Når din hvalp har sovet, så skal den tisse. Når din hvalp har leget, så skal den tisse. Når den har spist, så skal den som regel også tisse. Hvis du selv er opmærksom, og får den ud at tisse, lige med det samme og husker at rose den hver eneste gang, så kan renlighedstræning sagtens blive en rigtig god oplevelse.

Bichon Frisé Opdragelse

Lydighedstræning

At gå pænt ved din side, stoppe når i skal over vejen, ikke hoppe op af folk og ikke at gø af naboen, kommer ind under lydighedstræningen.

Igen er vejen frem, ros og atter ros. Træner I eksempelvis at gå pænt ved siden af dig, skal du være opmærksom og rose den, nærmest for hver meter den går pænt. Det samme gælder at stoppe, ikke hoppe op og ikke at gø.

Træning som sjov leg

Der er ikke nogen grund til at din Bichon Frisé eksempelvis lærer at rulle rundt, stå på bagben eller hoppe over en lille forhindring. Men hvis du både har trænet renlighed og lydighed, på en god og tryg måde, kan det nemt ende med at din Bichon Frisé ender med at opfatte træning, som en sjov leg. Du kan derfor roligt træne videre, med alle mulige sjove ting, som mere er tricks, end egentlig nødvendig træning.

Socialiser din Bichon Frisé lige fra begyndelsen

Bichon Frisé er glade for mennesker og er derfor meget nemme at socialisere, i forhold til andre mennesker. Når din Bichon Frisé er lille, bør du lade den møde alle dine venner, bekendte og naboer.

Andre hunde er det også vigtigt at møde, helt fra starten. Sørg for at alle møder, med både små og stor hunde er positive. På den måde får du en Bichon Frisé der, når den bliver ældre, kan med alle andre hunde.

Hvis du vil socialisere din Bichon Frisé med andre dyr, katte, kaniner eller høns, er det vigtigt at du gør det fra den er helt lille. Er møderne positive, vil din Bichon Frisé aldrig have et problem med andre dyr.