Skrevt d. 04.10-2022

Sådan plejer du din Bichon Frisé

Bichon Frisé er en lille hund med dobbelt pels, som primært er hvid. Den dobbelte pels betyder dog, at det kan være mere besværligt at pleje pelsen. Hvis pelsen ikke bliver plejet ordentligt, vil den hurtigt blive uglet og beskidt. Det er derfor vigtigt at have styr på, hvordan du skal pleje din Bichon Frisé. 

Sådan Plejer Du Din Bichon Frisé

Sådan udvikler din Bichon Frisés pels sig gennem årene

Når Bichon Frisén er hvalp, vil den have den typiske hvalpepels. Det er den meget bløde pels. Det er vigtigt, at denne pels bliver godt plejet. Det indebærer, at den bliver både vasket og børstet ofte. 

Efterhånden som hunden bliver ældre, vil pelsen begynde at blive mere stiv i det. Det vil virke som om, at der kommer en form for underuld. Det er med til at skabe det typiske candyfloss look, som racen er kendt for. 

Når din hund får denne nye voksenpels, kræver den desværre også mere pelspleje. Det betyder for eksempel, at den skal børstes, vaskes og klippes oftere. 

Så ofte skal du børste pelsen

Når du har en fuldvoksen Bichon Frisé, skal du faktisk gerne børste pelsen 2-3 gange om ugen. Hvis pelsen er uglet eller filtret ud, skal den naturligvis børstes oftere. Det kan for eksempel være nødvendigt efter en gåtur i skoven eller lignende. Hvis du vil lette din egen arbejdsbyrde, kan du sagtens børste hunden en gang om dagen. Så tager det nemlig ikke særlig lang tid at børste pelsen fin. 

Det er vigtigt at børste Bichon Friséns pels ofte, da der hurtigt kan opstå knuder. Ting sidder også let fast i pelsen. Det kan for eksempel være blade eller små kviste. Når du børster hunden, fjerner du også de døde hår. Det er altså rigtig rart for hunden. 

Når du børster pelsen, er det en god idé at starte med en ordentlig børste. Den vil fjerne alle de store knuder og totter. Efterhånden som pelsen ser børstet ud, kan det være en god idé at bruge en kam. Du kan starte med en at bruge en kam, hvor der er langt imellem tænderne. Skift derefter over til en hvor tænderne sidder tættere, så du kan komme af med selv de små totter. 

Så ofte skal du vaske pelsen

Bichon Frisén har som sagt en tyk pels, og det er derfor vigtigt, at den er ren. Det betyder, at du skal vaske pelsen ofte. Du kan roligt vaske din hund en gang om måneden. 

Før du vasker den, er det vigtigt, at du har børstet pelsen helt igennem. Der må ikke være nogle knuder eller lignende. Du skal vaske din hund med både shampoo og balsam for at få det bedste resultat og den flotteste pels. 

Når du vasker din hund, skal du først starte med at gøre pelsen helt våd. Brug derefter shampooen, men lad den ikke sidde i lang tid inden, at du igen vasker den ud. Herefter skal du faktisk bruge shampoo igen. Denne gang skal den dog sidde i 10-20 minutter, så pelsen bliver ordentlig ren. Hvis din hund fryser imens, kan du sagtens vikle et håndklæde omkring den. Afslut med en god balsam. 

Da Bichon Friséns pels er så tyk, anbefales det, at du tørrer pelsen med en hårtørrer fremfor at lade det lufttørre. Det kan være en god idé at børste pelsen samtidigt med, at du tørrer den. Så undgår du nemlig, at der bliver skabt knuder. Brug gerne en god olie efterfølgende. 

Derfor skal du klippe din Bichon Frisé

Bichon Frisén har jo en tyk dobbelt pels og fælder faktisk ikke. Da den ikke fælder, er en Bichon Frisé faktisk, hvad man kalder en allergivenlig hund. Derfor er det i stedet vigtigt, at du klipper pelsen regelmæssigt. Det kan du enten gøre med en saks eller en klippemaskine. 

Hvis du gerne vil spare tid på pelsplejningen, kan du klippe din Bichon Frisé helt korthåret. Det kaldes også en hvalpe-klipning. Kortere hår betyder også mindre hår, som skal børstes eller vaskes. Du kan altså spare en del tid på at klippe pelsen helt i bund en gang i mellem. 

Mange vælger dog at købe en Bichon Frisé på grund af dens flotte pels. Derfor er det også meget populært at lade pelsen være rigtig lang. Hvis du gerne vil have, at din Bichon Frisé har meget langt hår, behøver du bare trimme håret en gang i mellem. 

Helt generelt anbefales det, at pelsen bliver klippet hver 2. til 6. uge. Du kan altså sagtens selv bestemme, hvor ofte du mener, at din hund har behov for en klipning. 

Pleje Af Bichon Frise

Skal din Bichon Frisé have langt eller kort hår?

Bichon Frisén har kort hår, når den er en hvalp. Det er også derfor, at udtrykket hvalpe-klipning eksisterer. Du kan selvfølgelig godt holde din voksne hunds hår kort, hvis det er det, som du vil. Det kan jo spare dig en masse tid. 

Hvis du gerne vil have en udstillingshund, skal du dog beholde det lange hår. Ønsker du en udstillingshund, kræver det helt generelt en masse ekstra pelspleje. Det indebærer ofte klipninger hos en professionel hundesalon. 

Anden general pleje

Det er naturligvis ikke kun Bichon Friséns pels, som skal plejes. Det skal munden og negle i den grad også. 

Tænder og mund

Når din hvalp runder de 6-8 måneder, bør den begynde at skifte tænder. Sørg derfor for at tjekke, at det forløber, som det skal. Det kan være nødvendigt at hjælpe det lidt på vej ved at hive nogle tænder ud. 

Derudover skal tændernes faktisk børstes regelmæssigt. Det er med til at forhindre plak, dårlig ånde og huller i tænderne. Det er meget normalt, at Bichon Frisér begynder at miste deres tænder, når de er omkring 7 år. En god mundhygiejne kan dog være med til at forhindre dette - eller i hvert fald udsætte det. 

Negle

Hvis du primært går tur på bløde overflade, vil din hunds negle ikke automatisk blive slidt ned. Det betyder, at de i sidste ende vil blive for lange. Det medfører forskellige gener. Sørg derfor for at tjekke din hunds negle ofte. Hvis neglene ser lange ud, er det en god idé at klippe lidt af dem. Det er dog også vigtigt ikke at klippe dem for korte.